Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 01:05

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 
Autor Wiadomość
Post: 03 sty 2017, 18:49 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
Znalezione w szafie babci śp. bez wykrywacza.


Załączniki:
DSC00005.JPG
DSC00005.JPG [ 47.64 KiB | Przeglądany 1039 razy ]
DSC00004.JPG
DSC00004.JPG [ 80.17 KiB | Przeglądany 1039 razy ]
DSC00003.JPG
DSC00003.JPG [ 84.73 KiB | Przeglądany 1039 razy ]
DSC00002.JPG
DSC00002.JPG [ 71.87 KiB | Przeglądany 1039 razy ]
DSC00001.JPG
DSC00001.JPG [ 109.72 KiB | Przeglądany 1039 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 sty 2017, 19:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 mar 2012, 20:21
Posty: 320
Lokalizacja: gniewino
Piękny fant :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 sty 2017, 19:11 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
Najlepsze jest to, że jak zrobiłem wołowinę w sosie brązowym wg tych przepisów - w domu zjedli mi wszystko, zanim się spostrzegłem. Został mi tylko rondel z resztą sosu - który powycierałem chlebem i zjadłem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 sty 2017, 22:56 
SAPER AMATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2009, 10:53
Posty: 632
Lokalizacja: Kołobrzeg
zapodaj przepis


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 20:31 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
OK . Podam w poczcie bo może to wszystkich nie interesuje.
Mozets.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 21:15 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sty 2013, 19:02
Posty: 991
Lokalizacja: Taplary
no nie rondel zjadłeś,do tego wytarty,masz za mało żelaza czy co :mrgreen:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 22:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 09 maja 2009, 21:08
Posty: 88
Lokalizacja: Białogard
https://polona.pl/item/907430/77/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 22:20 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 gru 2009, 10:09
Posty: 299
Lokalizacja: Warmia
Cytuj:
Podam w poczcie bo może to wszystkich nie interesuje.

Interesuje, interesuje , czekam na przepis :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 22:52 
SAPER AMATOR
Awatar użytkownika

Rejestracja: 22 lis 2009, 10:53
Posty: 632
Lokalizacja: Kołobrzeg
mozets zdradził mi jeden sekret ,dzięki

Na początek - wołowina nie może być stara bo będziesz dusił ją kilka godzin i nie będzie smaczna. Ja robiłem to kiedyś z cielęciny - udusiło się błyskawicznie.
Na 3 osoby trzeba skromnie pół kilograma wołowiny. Skurczy się o połowę w duszeniu. Mięso ( nie mówię ,że to ma być polędwica wołowa bo to jest drogie) ale ma być chude. Wypłukać, oczyścić z żył, ścięgien , błon , powięzi. Osuszyć ściereczką. Pokroić na plastry gr. 1,5 cm lub kawałki 3x4 cm . Jak kto lubi. Mięso popieprzyć, posolić i zrumienić dobrze z obu stron na rozgrzanym w rondlu tłuszczu. Ja robię na maśle i dodaję troszkę oleju. Podnosi on temp. smażenia bez spalania masła. Dolać wody , dodać kilka ząbków czosnku, liść laurowy ( bobkowy) ziele angielskie , kminek, i pół cebuli pokrojone drobno w kratkę. Drugie pół cebuli pokrojone tak samo zrumienić na maśle na złoty kolor. I dodać do mięsa.
Dusić pod przykryciem jak twarde - dodać wódki ( spirytusu) można nawet 25 gram. Gdy już będzie miękkie dodać 1 łyżkę przecieru pomidorowego i dobrej tłustej śmietany ( ze 2 łyżki) rozmieszane razem bez grudek z małą ilością wody. Dusić chwilę i przyprawić gdy mało słone - przyprawą do zup Maggi . Jak za słone - dolać wody. Ja lubię jeszcze dodać kwasu spod kiszonych ogórków 1 łyżkę stołową. Ma ostrzejszy smak i jest kwaskowaty lekko. Ale to już mój "wynalazek". Gdy chcesz mieć sos bardzo gęsty np. do placków po węgiersku dodaj jeszcze 1 łyżeczkę mąki rozrobionej z wodą. Na samym końcu - bo sos się może przypalić od mąki jak będziesz później długo dusił i nie będziesz mieszał.
Jak coś nie będziesz wiedział pytaj.
Smacznego.
Mozets.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 sty 2017, 22:59 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 06 gru 2009, 10:09
Posty: 299
Lokalizacja: Warmia
Bardzo dziękuję , jako nowość dla mnie to kminek do wołowiny ale kto wie ? Może się sprawdzi ...


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06 sty 2017, 10:02 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
ela0205 pisze:
Bardzo dziękuję , jako nowość dla mnie to kminek do wołowiny ale kto wie ? Może się sprawdzi ...

***********************************************************
Właśnie kminek daje niepowtarzalny zapach i smak. Jak ktoś nie jest przyzwyczajony - na początek dać niewiele. Ale bez kminku nie ma zapachu. Poza tym wołowina jest ciężej strawna i kminek bardzo pomaga w pracy układu pokarmowego ( Łagodzi wytwarzanie lotnych składników w bandziochu delikatnie mówiąc). Poza tym ten przepis jest dość silnie umocowany w kulinarnych zwyczajach starozakonnych czyli czosnkowych. . A więc żadnych żyłek, czosnek, cebula, kminek i przyprawy j/w obowiązkowo. Modyfikowanie przypraw oczywiście jest ekscytującym eksperymentem i może być dość ciekawe. Zdrowia i smacznego.


Ostatnio zmieniony 06 sty 2017, 10:06 przez Mozets, łącznie zmieniany 1 raz

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06 sty 2017, 10:05 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
kazioW24 pisze:
no nie rondel zjadłeś,do tego wytarty,masz za mało żelaza czy co :mrgreen:

****************************************************
Błędy logiczne, stylistyczne, składniowe - to u mnie normalka od czasu do czasu... Słuszna uwaga . Sorry - jak mawiają Polacy.

:roll:


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 06 sty 2017, 10:35 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 24 sty 2013, 19:02
Posty: 991
Lokalizacja: Taplary
wiem,ale już tak mam ze nie mogłem się powstrzymać,jest ok spoko


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08 sty 2017, 12:10 

Rejestracja: 30 mar 2015, 13:06
Posty: 181
kazioW24 pisze:
wiem,ale już tak mam ze nie mogłem się powstrzymać,jest ok spoko

**************************************************
I bardzo dobrze. Bo poziom poprawności politycznej (correct political) w ostatnich latach wchodzi w górne rejestry "C" dochodząc do obłędu - a pisownia polska stacza się na antypody stosowania. Co jest niebezpieczne dla naszej kultury, języka, tradycji, tożsamości narodowej. Ja często w ferworze pisania także popełniam niewybaczalne błędy i dobrze , jeśli znajdzie się ktoś kto zwróci mi na to uwagę. To obowiązek każdego Polaka - dbać o polszczyznę. Nie wiem czy zamieszczałem tutaj mój "esej" - "Cywilizacja jąkałów". Mogę przesłać chętnym polonistom, miłośnikom polszczyzny , etc.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 14 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group