Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 22 sty 2017, 13:12

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 
Autor Wiadomość
Post: 21 cze 2015, 11:21 

Rejestracja: 21 cze 2015, 11:08
Posty: 4
Witam,
pobrałem z geoportalu mapki poprzez sklejenie ich w gimpie.
W skali 1:500.
Następnie próbowałem to zeskalować w OziExplorerze, ale na koniec jak jest sprawdzenie to wychodzi mi, że coś jest pod skosem nie wiem czy tak powinno być.
____ ___
/___/___/ a mi się wydaje, że te linie powinny być chyba pionowo?

Jak można to poprawnie skalibrować, żeby używać w programie na telefon - Androzic?

Fragment tej mapy w załączniku.

Moje współrzędne mapy z geoportalu to:
Po znaku = podane przekonwertowane na stopnie i minuty, według tej strony:
http://www.gpscalc.net/from?system=dms

1) lewy górny
N: 52° 21' 41.27" = N 52° 21.688'
E: 22° 14' 55.14" = E 22° 14.919'

2) prawy górny
N: 52° 21' 40.6" = N 52° 21.677'
E: 22° 15' 50.11" = E 22° 15.835'

3) lewy dolny
N: 52° 21' 21.41" = N 52° 21.357'
E: 22° 15' 35.41" = E 22° 15.59'

4) prawy dolny
N: 52° 21' 21.79" = N 52° 21.363'
E: 22° 14' 56.75" = E 22° 14.946'

I do Ozi wstawiłem te przerobione współ. i taki mi daj wynik jak w załączniku.

Czy ktoś może mi doradzić jak to poprawnie zrobić?

Korzystałem tej instrukcji:
http://www.rowerempogorach.pl/kalibracja_mapy.php

Raz ustawiłem
Mercator WGS84
a raz
UTM WGS84
i za każdym razem wychodzi ta siatka tak skoszona.


Załączniki:
Abc123.jpg
Abc123.jpg [ 222.55 KiB | Przeglądany 1414 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21 cze 2015, 11:54 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Na oko to wygląda na niespójny układ współrzędnych warstwy mapy rastrowej i warstwy działek ewidencyjnych.

Pechowo dziś nie działa serwer WMS geoportalu z działkami ewidencyjnymi. Gdyby działał, to poleciłbym skorzystanie z funkcji "nakładanie dwóch warstw png na siebie" w programie MapoTero https://mapotero.codeplex.com/ W efekcie końcowym otrzymałbyś pliki rastrowe png z kalibracją ".map"


Załączniki:
Screenshot_1.jpg
Screenshot_1.jpg [ 83.82 KiB | Przeglądany 1408 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21 cze 2015, 12:13 

Rejestracja: 21 cze 2015, 11:08
Posty: 4
Ale to zrzuty były brane ze strony geoportalu. CZyli czyja wina jest moja czy geoportalu?
Czy da się w ogóle to zrobić?

I jaki DATUM ustawić oraz układ odniesienia?

Może jutro się uda?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23 cze 2015, 09:37 

Rejestracja: 21 cze 2015, 11:08
Posty: 4
Chyba coś nie tak jest albo z geoportalem, albo z programem, ponieważ nadal nie można nic pobrać.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 cze 2015, 13:06 

Rejestracja: 21 cze 2015, 11:08
Posty: 4
Witam,
dziś już mi się coś w tym programie pobierało, pasek szedł, 2 lub 3 razy całość przeszła a na koniec pojawił się komunikat, że już pobrała a następnie drugi, że jakiś błąd. I nic nie było pobrane. Może coś jak źle robię? Możecie zobaczyć czy u was zadziała?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 cze 2015, 18:31 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Tu wrzuciłem nałożone na siebie warstwy + kalibracja .map https://www.wetransfer.com/downloads/80 ... 838/123de0


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 6 ] 

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group