Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 22 sty 2017, 17:14

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna
Autor Wiadomość
Post: 22 lis 2015, 14:04 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Ale żeby nie było, jest to do zrobienia, bo gdzieś tam i tak wykorzystywany jest chyba nadal WGS84 - musiał by się wypowiedzieć ktoś znający aktualny kod.

Pomijając to mam aktualizację pliku skany_map_topograficznych.txt w folderze warstwy. Nowa zawartość poniżej (dodana warstwa Raster_50tys_VMap):
Kod:
http://mapy.geoportal.gov.pl:80/wss/service/img/guest/TOPO_SERIA/MapServer/WMSServer?request=GetMap&version=1.3.0&CRS=EPSG:2180&layers=
Raster_10_1942
1
Raster_10_1965
1
Raster_10_1992
1
Raster_25_1965
2
Raster_50_1942
4
Raster_50_1965
4
Raster_50_1992
4
Raster_50_UTM
4
Raster_50tys_VMap
4
Raster_100_1980
8
Raster_250_1992
20
Raster_500_1992
40
Raster_1000_1992
80
Raster_4000_1992
320


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22 lis 2015, 15:37 

Rejestracja: 18 lis 2015, 22:08
Posty: 2
Dziękuję, niestety jestem "biernym" użytkownikiem programu, więc nic nie pomogę jeśli chodzi o sprawy techniczne. Rzucam pomysł, realizacja byłaby pewnie przydatna dla wędrowców z południa Polski.
Co to za warstwa, którą dodałeś? Co wnosi do mapy? Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24 lis 2015, 17:33 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
To są bardziej aktualne, ale też i mniej dokładne 50-ki, nie wiem czy nie powiększenie z setek.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20 gru 2015, 14:47 

Rejestracja: 23 maja 2009, 10:54
Posty: 26
Kłaniam się po dłuższej przerwie ;) Super się MapoTero rozwinęło, ale od razu zgłaszam błąd.

Opcja "zamień X i Y w zapytaniu" nie daje żadnego rezultatu. Pilnie potrzebuje mapy gdzie WMS wymaga zamiany i jest duży klops.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 08 sty 2016, 18:25 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Opublikowałem na stronie https://mapotero.codeplex.com/ MapoTero 3.0.0.3 z usuniętymi usterkami, które zostały zgłoszone w tym wątku. Zaktualizowałem spis serwerów WMS i dorzuciłem tam mapy geologiczne PIG.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 sty 2016, 20:29 

Rejestracja: 13 sty 2016, 20:14
Posty: 2
Z góry przepraszam jeśli piszę w złym wątku.

Proszę o informację w jaki sposób zapisać ściągnięte mapy w układzie wsp. 2000 np. sekcja7 (czy da się odrazu ściągnąć mapy w tym układzie? czy trzeba robić konwersje? i jeśli tak to jak sobie z tym poradzić)

Ściągam mapę raster 1992 następnie przy pomocy programu sklejam do jednego pliku i próbuję go podłączyć w qgise jako nowa warstwę. W projekcie z qgisa mam już załadowane jakieś mapy podkładowe w układzie 2000s7. Otrzymuję takie coś: http://www.image-share.com/ijpg-3144-78.html

Warstwy które mam już poczytane są na pewno ok.

Przy probie konwersji rysunku przy pomocy gdalwarp otrzymuje jakieś błędy ze za dużo punktów(domyślam się ze obraz jest zaduzy)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 14 sty 2016, 12:21 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
W MapoTero nie ma możliwości zmiany układu współrzędnych. Być może znajdziesz rozwiązanie w samym QGIS-ie. Zakładam że scaliłeś pobrane kafle w programie MapoTero, z wykorzystaniem opcji tworzenia plików referencyjnych ".jpgw".

W pierwszej kolejności upewnij się, czy w QGIS-ie masz włączoną "reprojekcję w locie" w ustawieniach układów współrzędnych, gdyż niewykluczone że to właśnie jej brak deformuje raster z MapoTero względem Twoich źródłowych warstw ukł. 2000. Gdy w prawym dolnym narożniku okna QGIS obok kodu EPSG układu wyświetlą się literki "OTF" będzie to znak, że "reprojekcja w locie" jest włączona.

Jeśli reprojekcja w locie nie rozwiąże problemu, wówczas spróbuj przetransformować układ współrzędnych rastra nie sięgając bezpośrednio do gdalwarp, a poprzez podstawową opcję QGISa "zapisz warstwę rastrową jako" i tam wskaż w opcjach zapisu nowy układ współrzędnych zapisywanego rastra. To drugie rozwiązanie wiąże się niestety z pojawieniem "czarnych ramek" które można później zatuszować nadając w ustawieniach rastra przeźroczystość dla koloru czarnego


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15 sty 2016, 05:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Jestem ponownie.
U mnie warstwa "numer_mod_terenu_ISOK/ISOK_HipsoDyn" nie jest poprawnie scalana w global mapper.
W załączniku koordynaty i conf. Poprawnie scala np. na skanach topograficznych.
Sprawdźcie, może tylko u mnie ten błąd się objawia.


Załączniki:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 72.17 KiB | Przeglądany 3535 razy ]
download.rar [1.38 KiB]
Pobrany 64 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15 sty 2016, 10:48 

Rejestracja: 15 sty 2016, 10:38
Posty: 21
Lokalizacja: Łódź
Witam,
Jako nowy "nabytek" forum witam forumowiczów.

Chyba rozwiązania nikt tu nie napisał?

Koledzy zgłaszali, że niektóre kafle są pominięte w trakcie ściągania. Ja rozwiązałem ten problem następująco (1, 2 lub więcej powtórzeń ściągania mapy bez zmiany ustawień) tz. przy 1 ściągnięciu przeglądam których kafelków brakuje i przenoszę do innego folderu np. "A" poprawnie ściągnięte. Uruchamiam kolejny "przebieg" i brakujące przerzucam do "A". Czasem uda się za 2 podejściem a czasem za 5.

Pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 15 sty 2016, 15:45 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Tpl - niestety ta cecha warstwy "ISOK hipsometria" była już wliczona w cenę, przy dodawaniu jej do MapoTero :/ Paleta barw jest dynamicznie ustawiana osobno do każdego pobieranego segmentu. Dlatego ta warstwa sprawdza się jedynie wówczas, gdy ustawi się kilku lub kilkunastokrotnie gorszą rozdzielczość, np zamiast 2m/pix dasz 20 lub 40m/pix. W ten sposób wiadomo, zamiast siatki wielu drobnych kwadratów otrzymasz jeden kwadrat, ale o ujednoliconej palecie barw.

Phila - tak. Twój sposób sprawdza się doskonale, szczególnie przy jest się wprawionym w sortowaniu plików wg ich wagi. MapoTero również ma mechanizm do usuwania pustych segmentów ("narzędzia/usuwanie pustych segmentów"). Jednak przy małych lub średnich zbiorach plików ręczne ich usuwanie bywa często szybszym sposobem na ich pozbycie.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20 sty 2016, 18:08 

Rejestracja: 20 sty 2016, 18:00
Posty: 3
Witam się i dziękuję za ten genialny program - bardzo mi ułatwił życie wiele razy, za co nie omieszkam się odwdzięczyć, bo widzę, że jest jak :)

Używam też czasem MOBACa i się zastanawiam czy nie dałoby się zaimplementować do warstw w MT wmsów słowackich, czeskich lub innych, które są dostępne w Mobacu? Jest ich tam dużo, i czasem bardzo ciekawych (jak stare 1:10k Tatr).

A co do samego MT to mam pytanie o pewien objaw, który w poprzednich wersjach również się pojawiał - czasem ściągają się tylko i wyłącznie pliki georeferencyjne, bez rastrów.

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20 sty 2016, 18:48 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Niestety MapoTero aktualnie obsługuje jedynie te WMS-y, które działają w układzie "1992" EPSG 2180. Być może rozwiązaniem dla Ciebie będzie program "Kafelkarz" http://www.my-navia.pl/viewtopic.php?p=422691#422691 Jest on bardziej skomplikowany w obsłudze, jednak posiada możliwość dodawania WMS-ów w różnych układach współrzędnych. W sprawie obsługi Kafelkarza najlepiej zgłosić się na pw do jego twórcy - użytkownika AAA222 memberlist.php?mode=viewprofile&u=13510

W MapoTero zjawisko ściągania pustych plików wynika najczęściej z niestabilności lub przeciążenia serwera geoportalu. Puste kafle pojawiają się również wówczas, gdy zaznaczony obszar do pobrania wykracza po za zasięg arkuszy danej warstwy WMS. Przykładem może być tu warstwa map 1:10 000 "92" o niepełnym pokryciu, którą dla eliminacji pustych kafli warto "podścielić" warstwą o pełnym pokryciu 1:10 000 "65".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20 sty 2016, 23:06 

Rejestracja: 20 sty 2016, 18:00
Posty: 3
Dzięki za podpowiedź o Kafelkarzu, skorzystam.

Jeszcze chyba jakiś inny powód musi być dla tego ściągania pustych plików - poza niestabilnościa czy przeciążeniem geoportalu oraz brakiem pokrycia przez warstwę WMS. Myślę tak dlatego, że, choćby dzisiaj, zdarzyło mi się, że wpisałem współrzędne do pobierania nowego (sporego) obszaru, którego sąsiedni fragment pobierałem wcześniej bez problemu - i dostałem puste pliki. Spróbowałem na wszelki wypadek ze 3 razy, zmieniając parametry w ustawieniach, ale za każdym razem było to samo - taki scenariusz widziałem nie raz. Wystarczyło jednak, że uruchomiłem program z innego katalogu, z dokładnie tymi samymi ustawieniami, i wszystko działało bez problemu.

Przy okazji - na wypadek, gdyby Ci brakowało pomysłów na ulepszenia ;) Byłoby świetnie, gdyby była możliwość pobrania obszaru zawartego w obrysie z załadowanego pliku. A także jakieś ułatwienie (siatka?), która by ułatwiała pobieranie dużych obszarów - np. narysowanie siatki i potem pobieranie kolejnych segmentów poprzez klikanie w nie, albo choć automatyczne ładowanie ich współrzędnych

Czy jest jakieś ilościowe ograniczenie segmentów dla funkcji scalania fragmentów? Przy kilkuset kaflach dostaję błąd.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 21 sty 2016, 23:31 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
freebird - dziękuję za konkretny pomysł na nową funkcję programu. Choć również czułem potrzebę ujednolicenia zasięgów segmentów, to dotychczas nie wpadłem na pomysł stworzenia "skorowidzów" map. Wezmę Twój pomysł na warsztat przy kolejnych aktualizacjach programu.

Niestety istnieje ilościowe ograniczenie liczby scalanych segmentów map, jest ono zależne głównie od ilości RAM-u. U mnie przy 4GB mogę scalić segmenty, których końcowy rozmiar po złączeniu wynosi maksymalnie 12 000 x 12 000 px.

Dotychczas nie sprawdzałem związku pomiędzy nieudanym pobieraniem map, a restartem i uruchomieniem programu z nowej lokalizacji. Sprawdzę ten trop. Znalezienie źródła tego błędu może nie być łatwe.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22 sty 2016, 14:44 

Rejestracja: 13 sty 2016, 20:14
Posty: 2
Dziękuję za odpowiedz. Fajnie że udało się zrozumieć o co mi chodziło - myślalem że bedzie problem przez ten mój opis. W Qgisie reprodukcja włączona układy skalibrowane dobrze poszczególnych warstw. Niestety przy próbie wydrukowania do pdf lub utworzenia rastra wyskakuje mi komunikat ze obrazek jest zaduzy(zajmuje za duzo pamięci ram) poniewaz potrzebny mi obszar pow. okolo 30x30km. Poradziłem sobie tak że podczytałem pliki(z georeferencjami) z poszczególnymi cześciami mapy z maptero do autocada i obróciłem wszytskie rysunki o około 1,55 stopnia. Teraz pytanie czy to jest ok ? z układu 92 mam układ 2000 ? tak na oko wygląda ok ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04 lut 2016, 22:33 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Georeferencja jest dodawana w postaci jakiegoś nagłówka w pliku graficznym, dlatego taki geotiff można odczytać w byle programie graficznym, ale obrócenie w nim mapy może spowodować że np georeferencja będzie nieprawidłowa lub w ogóle się ja utraci.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 kwie 2016, 18:36 

Rejestracja: 03 kwie 2016, 18:32
Posty: 4
Po konwersji plików do mobilnej wersji OZI, mam taki problem:
Nie działa automatyczne znajdowanie mapy o wiekszej/mniejszej rozdzielczości.

W starych wersjach nie było tego problemu. Ciekawe że mapa jest znajdowana pod kursorem...

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 20 kwie 2016, 18:26 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
mirek3814 - dziękuję za zgłoszenie błędu. Obecnie nie mam możliwości testowania plików MapoTero na mobilnej wersji OZI. Spróbuję ustalić przyczynę tego błędu porównując kod źródłowy plików starej i nowej wersji MapoTero.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22 kwie 2016, 09:25 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Powyższy błąd nie jest wynikiem nieprawidłowego działania MT. Kolega @mirek3814 po pobraniu zapewne konwertował pliki do oziego CE programem mapmerge, lub Img2ozf. Te programy generują "swoje" pliki georeferencyjne .map.
Ozi CE czasem nawet po zaindeksowaniu nie otwiera prawidłowo plików ozfx3. U mnie pomagało wyłączenie programu i ponowne włączenie.
Czasem na karcie pamięci pojawiają się błędy uniemożliwiające poprawne załadowanie mapy.
Przyczyn może być kilka, ale nie związane z MT.
@mirek3814 ozi ce z domyślnymi ustawieniami ładuje najdokładniejszą mapę ze swojego zbioru po zaindeksowaniu. I tą funkcję można wyłączyć by "trzymał" się mapy ręcznie załadowanej.
Teraz z marszu nie potrafię wskazać gdzie się to przełącza. I jeszcze mam pytanie jakiej wersji oziego używasz?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 24 kwie 2016, 10:05 

Rejestracja: 03 kwie 2016, 18:32
Posty: 4
Do konwersji używam Img2ozf wersja 3.03, Ozi CE jest w wersji 2.42b, ale poprzednia też miała taki sam błąd.
Chętnie pomoge w testowaniu, pozdrawiam

Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group