Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 00:59

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 13 sty 2015, 17:01 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Tu jest wszystko opisane:
viewtopic.php?f=10&t=15196&start=450#p307527

Ja już wiem jak rozwiązać cały problem, ale chwilowo nie chce mi się w to bawić, gra nie jest warta świeczki, skoro można to wszystko naprawić zamieniając współrzędne w jednym miejscu w kodzie Mapotero.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 15 sty 2015, 23:42 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Oto dlaczego należy pobierać kwadratowy obszar mapy.
Nie chciało mi się tego rysunku robić elektronicznie.


Załączniki:
Obraz 085.jpg
Obraz 085.jpg [ 65.55 KiB | Przeglądany 1789 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 16 sty 2015, 08:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Koledzy, czy w pliku tekstowym "koordynaty" nie są zawarte m. in. współrzędne wszystkich pobranych plików i na ich podstawie wygenerować nowe pliki kalibracyjne?
Albo wygenerować właściwe pliki kalibracyjne w/g ustawień mapotero.
Da się taką kolejną protezę do mt dorobić?


Załączniki:
Schowek01.jpg
Schowek01.jpg [ 102.32 KiB | Przeglądany 1781 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 17 sty 2015, 15:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
pawel pisze:
...nie chce mi się w to bawić, gra nie jest warta świeczki, skoro można to wszystko naprawić zamieniając współrzędne w jednym miejscu w kodzie Mapotero.
No nie bardzo można, bo autor nie opublikował kodu źródłowego.
tpl pisze:
Da się taką kolejną protezę do mt dorobić?
Da się. Można napisać program(ik:), który na podstawie podanych mu współrzędnych narożników obszaru mapy, ilości kafli w pionie i poziomie oraz rozmiaru kafla w pikselach wygeneruje dla kafli pliki kalibracyjne. Jeśli kolega e-szymek chciałby się za to w ramach nauki programowania zabrać, to w miarę możliwości, w zakresie know-how, chętnie pomogę ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 17 sty 2015, 20:02 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Cześć!

W takim razie najprostszym rozwiązaniem (tak mi się wydaje) byłoby dorobienie do tego programu generatora nowych plików kalibracyjnych. W związku z tym potrzebowałbym algorytmu (może być odręczny rysunek :) ) przeliczania współrzędnych pomiędzy formatem z Mapo Treo a tymi z pliku .map - dokładnie zaznaczył to kolega tpl.

AAA222, jeśli mógłbyś coś w tej kwestii powiedzieć, proszę o kontakt na prywatną wiadomość. Wspólnymi siłami pewnie uda się nam stworzyć coś konkretnego.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 18:14 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
@e-szymek
W uzupełnieniu do e-maila - tu: http://forum.eksploracja.pl/viewtopic.p ... 75#p306875 kolega Jankes narysował schemat podziału mapy na kafle (numery kolorem zielonym) - od prawego dołu w górę i w lewo.
Powodzenia !


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 18:54 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
@AAA222, dzięki akurat sposób zamiany kafli jest już zaimplementowany do tego programu co wstawiłem gdzieś tam wyżej. Działa on niezależnie kwadrat - prostokąt, bo zasada przecież jest ta sama. Zostało mi tylko tworzenie pliku .map (czy dowolnie innego jeśli będzie wzór, to nie ma z tym najmniejszego problemu). Dziękuję za wyjaśnienie w e-mailu. Potwierdza to, że dobrze - nie mając zielonego pojęcia o mapach - zrozumiałem te kwestie. Pozostaje tylko ten algorytm zmiany z metrów 1992 na stopnie WGS84, do którego podałeś mi Ty i kolega tpl drogę. Jest to do ogarnięcia, potrzebuję tylko kilka dni (muszę znaleźć czas pomiędzy pisaniem programu na inżynierkę :D ).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 19:38 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
@e-szymek, w czym to piszesz ? W razie czego mogę podrzucić Ci procedurę przeliczania współrzędnych w Pascalu (mojego autorstwa ;)).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 19:46 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
c#... no spróbuj, może akurat coś się uda ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 20:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
e-szymek pisze:
c#... no spróbuj, może akurat coś się uda ;)
A co się ma nie udać ;) ? - deklaracje stałych i kilka obliczeń arytmetycznych.
ps.
Przetłumaczyłem na C, ale za efekt w 100 % nie ręczę, bo to nie moje klimaty ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 21:38 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Nie potrzebnie. Jeszcze tylko muszę sobie dorobić format w jakim ma mi wyświetlić ostatecznie długość i szerokość.

X = 415944
Y = 262270

LatWGS84 = 51,5598059493049
LonWGS84 = 15,5691400516004

Dziękuję!

PS. Wydaje mi się, że już sobie poradziłem z tym formatem.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 22:18 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
e-szymek pisze:
X = 415944
Y = 262270

LatWGS84 = 51,5598059493049
LonWGS84 = 15,5691400516004
Hm... z dokładnością do angstrema :), siedem cyfr po przecinku w zupełności wystarczy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 22:26 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Tak jak mówię, mam format docelowy taki, jaki potrzebowałem do .map 53 34 8,9042 - zgadza się ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 22:41 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
e-szymek pisze:
53 34 8,9042
Zwróć uwagę, że w współrzędne pikseli w wierszach "Point..." podawane są w formacie: ddd , mm.mmmm (koniecznie kropka jako separator dziesiętny - przecinki jako separatory pól).
Na dole, przy definiowaniu obszaru mapy, współrzędne podawane są w formacie: ddd.ddddddd


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 sty 2015, 22:57 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Faktycznie, moje niedopatrzenie. Połapałbym się już przy samym generowaniu .map. :oops:

PS. Jest po północy, więc jeśli wszystko pójdzie gładko, dziś wieczorem chyba będzie programik gotowy. Tak nawiasem mówiąc, pliki .map już się tworzą do kafelków, ale potrzeba jeszcze im przypisać współrzędne.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 sty 2015, 23:09 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Zanim dodam programik, kilka zdjęć z efektu końcowego.
Może ktoś mi podpowie skąd ta siatka w OziEksplorerze? Czy taka powinna być?


Załączniki:
Komentarz: Efekt testowy.
test.jpg
test.jpg [ 140.75 KiB | Przeglądany 1371 razy ]
Komentarz: Miejsce pracy i wszelkiego rodzaju notatki dotyczące map :)
test_2.jpg
test_2.jpg [ 147.72 KiB | Przeglądany 1371 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 sty 2015, 23:24 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Poszukaj wersji mapmerge 1.13 i siatka zniknie. Albo kalibracja "zajmuje" większy obszar niż pojedyncza mapka. Na ile pikseli szeroka jest ta linia?
I dla orto 1m/pix to trochę mało, chyba że w formie testu.


Ostatnio zmieniony 20 sty 2015, 23:53 przez tpl, łącznie zmieniany 2 razy

Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 sty 2015, 23:50 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
To jest cały czas test - oczywiście 10 x 26 :lol: Ale mam nadzieję, że dobrze działa.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 22 sty 2015, 02:56 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Ja też spać nie mogę. Piszę tutaj, bo pw możesz nie zauważyć. A co niech inni też wiedzą jakie mamy problemy :( :( :(
Rysunek wyjaśni wszystko.
Teraz powstaje pytanie w którą stronę mt dociąga do pełnych segmentów? Może jakoś optymalizuje i umieszcza w środku, nie wiem, musimy to sprawdzić.
@AAA222 jak Ty rozwiązałeś to u siebie w Kafelkarzu?
Koledzy jak to jest z tymi WMS'ami. Bo już leniwy jestem i szukać mi się nie chce.
Serwer odsyła wcześniej przygotowane obrazki, czy wykrawa fragment o parametrach podanych w zapytaniu


Załączniki:
Obraz 087.jpg
Obraz 087.jpg [ 73.13 KiB | Przeglądany 1242 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 22 sty 2015, 04:36 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Już wiem w jaki sposób mt pobiera nadmiarowo.
Algorytm masz z pewnością prawidłowy. Problem jest z nadmiarem, co się nam wpasował w obszar zadany do mt
Na rysunku mogą być błędy współrzędnych wynikające z błędu położenia kursora.


Załączniki:
Obraz 088.jpg
Obraz 088.jpg [ 62.1 KiB | Przeglądany 1544 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group