Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 11:39

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 28 paź 2014, 22:18 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Dla TB bez przedrostków (musiałbym to jeszcze zaimplementować: zmiana zawartości pliku .set), dla OZIego powinno zadziałać z przedrostkami, bo tam mają one wpływ tylko na nazwy plików.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 28 paź 2014, 22:52 

Rejestracja: 26 sie 2014, 21:42
Posty: 7
i GPS fixuje na tych mapach? Mi nadal nie łyka tego. TB włącza się, mapa pokazuje się... ale nie działa :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 29 paź 2014, 09:36 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Dla małego atlasu wszystko działało poprawnie, tzn kalibracja itp. Skoro poprawnie wczytuje pliki graficzne to dla mnie jest ok, bo nie modyfikuję plików kalibracyjnych. Z tym dużym atlasem są problemy, bo nie czyta go nawet TBmapper, ale to inna historia i nie mam na to wpływu.

EDIT: Wypróbowałem i zadziałało. Generalnie jeżeli poprawnie wczytuje pliki to błąd o którym wspominałeś leży po stronie TB lub GPS.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 29 paź 2014, 12:19 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Poniżej poprawiony arkusz z obsługą nazw segmentów dla atlasów TB. Arkusz nadal działa tylko dla "kwadratowych" atlasów (tyle samo kafli w pionie i w poziomie). Należy go umieścić w folderze z plikami .set i .map.

Większość uwag z poprzedniego posta (http://forum.eksploracja.pl/viewtopic.php?f=10&t=15196&start=450#p307527) nadal aktualna.


Załączniki:
mapotero_addition_TB_OZI_ver1.1.xls [103 KiB]
Pobrany 206 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 04 lis 2014, 15:34 

Rejestracja: 04 lis 2014, 15:09
Posty: 2
Hejka wszystkim. Od kilku dni męczę bez przerwy ten programik MapoTero. Przewaliłem już raczej cały ten wątek i chyba nadal jestem za cienki w uszach, żeby to ogarnąć :( Udało mi się jedynie pobrać jakieś mapy katastralne z numerami działek i działkami. Ale i to jeszcze pobrało mi mapy z jakiegoś innego rejonu zamiast z współrzędnych które wpisałem. Jeżeli ktokolwiek mógł odpowiedzieć na moje dwa pytania to byłbym bardzo wdzięczny.

1) W jaki sposób połączyć się z Geoportalem2 i pobrać mapy w takiej postaci jak w linku poniżej (dorzucam jeszcze zrzut mapy gdyby link nie działał):
http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?loca ... ID=1539769

2) Czy współrzędne wpisane z Geoportalu2 x oraz y są prawidłowymi współrzędnymi (wyświetlają się na dole gdy przesuwam kursor), które należy wpisać do MapoTero? Czy te wartości należy pobrać z innego miejsca...

Pozdrawiam.


Załączniki:
Komentarz: screan
screan.JPG
screan.JPG [ 99.63 KiB | Przeglądany 4785 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 04 lis 2014, 19:02 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
jareo85 pisze:
2) Czy współrzędne wpisane z Geoportalu2 x oraz y są prawidłowymi współrzędnymi (wyświetlają się na dole gdy przesuwam kursor), które należy wpisać do MapoTero? Czy te wartości należy pobrać z innego miejsca...
Współrzędne są jak najbardziej prawidłowe, musisz tylko pamiętać, że symbolem "X" w geodezji opisuje się szerokość (współrzędna w pionie), a symbolem "Y" długość (w poziomie) - to tak celem utrudnienia początkującym ;).
Mapa, którą zlinkowałeś, to topograficzna 1:10000 w układzie 65 (Raster_10_1965). Nieco starawa, można by ją nieco podrasować http://mapy.geoportal.gov.pl/imap/?loca ... ID=1540459 ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 04 lis 2014, 22:37 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
jareo85 pisze:
1) W jaki sposób połączyć się z Geoportalem2 i pobrać mapy w takiej postaci jak w linku poniżej
Wałkowane chyba z 1000 razy na ostatnich 3 stronach tematu.

Najważniejsze:
viewtopic.php?f=10&t=15196&start=425#p305897
+ ustawienia -> "zamień X i Y w zapytaniu"

Dodatkowo (jakby wyrzucało błąd przy uruchamianiu programu):
viewtopic.php?f=10&t=15196&start=450#p306280

I naprawa nazw plików graficznych pod pliki kalibracyjne (równa liczba kafli w pionie i poziomie):
viewtopic.php?f=10&t=15196&start=475#p308935

Oczywiście są jeszcze programy do łączenia się z serwerami WMS, których adresy są dostępne pod tym linkiem:
http://geoportal.gov.pl/uslugi/usluga-przegladania-wms


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 05 lis 2014, 10:35 

Rejestracja: 04 lis 2014, 15:09
Posty: 2
No nareszcie. Udało mi się poradzić z pobraniem tych map :) I nawet stworzyłem działającą mapę pod oruxa. Tylko, że coś skopałem z kalibracją bo pokazuje moją pozycję w zupełnie innym miejscu niż jestem rzeczywiście. Więc jeszcze muszę postudiować temat. Wielkie dzięki za pomoc:)


Edit: A tak jeszcze na marginesie. Do czego są potrzebne katalogi w: download->warstwy-> dolna, gorna, polaczone? Bo przy pobieraniu map nic się w nich nie zapisuje.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 05 lis 2014, 16:21 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
jareo85 pisze:
Edit: A tak jeszcze na marginesie. Do czego są potrzebne katalogi w: download->warstwy-> dolna, gorna, polaczone? Bo przy pobieraniu map nic się w nich nie zapisuje.

mapotero potrafi nakładać na siebie arkusze map i wykorzystuje do tego te katalogi. Ja tej funkcji nigdy nie używałem


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 07 lis 2014, 03:54 

Rejestracja: 26 sie 2014, 21:42
Posty: 7
I ja pragnę obwieścić mój mały prywatny sukces - DZIAŁA!
Kluczową kwestią okazała się krótka notka Pawła mówiąca, że również w przypadku map dla TB Mapo Tero uwzględnia zaznaczenie opcji "zamień X i Y", mimo, że ów znacznik znika.

GPS nie chciał fixować na pobranej mapie, bo miał odwrócone współrzędne (wpisywałem ręcznie zamienione x i y nie mając świadomości, że już kiedyś sam włączyłem tę automatyczną opcję w MapoTero). Otrzymywałem pożądaną mapę, ale z odwróconymi współrzędnymi. Siłą rzeczy GPS nie miał po czym "kreślić śladu".

Teraz już wszystko gra. Niniejszym obwieszczam sukces i kłaniam się Pawłowi w pas za to, że zechciał poświęcić swój czas i energię!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 lis 2014, 00:28 

Rejestracja: 18 lis 2014, 23:51
Posty: 3
Lokalizacja: W-w
Witam wszystkich.
Z góry przepraszam bo ładuję się do wątku być może nie odpowiedniego.
Używam sasplanet (lubię ten program) i do wyłączenia geo1 mogłem sobie pobierać mapy topo na kompa i wszytko było ok.
Możliwość pobierania uzyskałem po pozyskaniu z neta skryptu który to umożliwiał,stronka z której to pozyskałem już nie istnieje, zresztą jak ją znalazłem to była już na sprzedaż zdaje się, teraz po wyłączeniu geo1 oczywiście nie ciągnie map, i teraz do sedna, czy któryś z forumowiczów może by się pokusił i mógł by zmienić ustawienia w skrypcie tak aby ciągneło z geo2 ? Ja jestem całkowitym analfabetą informatycznym i już to się nie zmieni raczej :( Skryp to plik tekstowy (.txt) otwiera się w notatniku, pewnie trzeba by zmienić ze dwie linijki i może by poszlo :wink:
Wyszlo by to pewnie na korzyść nie tylko mnie ale też tym wszytkim co by chcieli mapy topo na sasie. Jak by zabanglało to można to gdzieś udosępnić innym chętnym :) Chętnemu do podjącia wyzwania podesłał bym materiał na pocztę, to raptem pare kilo :wink:
Jeżeli zaśmiecam wątek to mod może ten post wysłać w powietrze.

Pozdrawiam pełen nadziei :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 lis 2014, 06:47 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Spotkałem się kiedyś z tym programem. Ale nie miałem zainstalowanej cyrylicy i same pytajniki na przyciskach były.
masz może ten program w innej wersji językowej? Z oficjalnej strony sasgis.ru nic pobrać nie można albo nie umiem.
A tu są koledzy co nie takie skrypty rozgryźli :D :D :D
Daj ten skrypt tutaj jako plik.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 lis 2014, 18:10 

Rejestracja: 26 lip 2009, 02:24
Posty: 8
Na stronie SASPlanet pod linkiem
http://sasgis.org/programs/sasplanet/SASPlanet_141111.zip [edit Kazik. Uwaga! Program może zawierać wirusy]
Jest dostępny program w wersji rosyjskiej lub angielskiej (należy wybrać język w ustawieniach).

Pozdrawiam

jpomiar


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 lis 2014, 22:26 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Uważałbym na tego zipa bo wykrywa w nim trojana.

Może wrzuć sam plik konfiguracyjny, to zobaczymy co da się zrobić.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 25 lis 2014, 00:25 

Rejestracja: 18 lis 2014, 23:51
Posty: 3
Lokalizacja: W-w
Sory ale od piątku nie byłem w zasięgu, i przy okazji barkło troszkę porycia mapami :(
Ja ostanio pobierałem najnowszą wersję z http://sasgis.org/download/ i umnie jest ok, atywir nic nie wykrył i program hula :)
Skrypt jest na 100% czysty.
Ja zakotwiczyłem się na tym progranie bo jest prosty (co w moim przypadku jest ważne :lol: ) posiada wszytko co potrzebóję, i nie "pleni" się po windzie .
Mam nadzieję że się da coś wykombinować :)


Załączniki:
_GeoportalPolska-USGS.rar [8.34 KiB]
Pobrany 238 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 26 lis 2014, 09:58 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Jakby ktokolwiek mógł sprawdzić poprawność poniższych plików pod tego SASGisa, to byłoby miło. Chodzi o to, czy to w ogóle działa i czy ściąga odpowiedni fragment mapy.


Załączniki:
_GeoportalPolska-USGS.zip [10.53 KiB]
Pobrany 281 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 26 lis 2014, 21:52 

Rejestracja: 18 lis 2014, 23:51
Posty: 3
Lokalizacja: W-w
Niestety u mnie bez zmian, nie działa :( Wyświetla tylko na kaflach - error: Unexpected content type text/xml


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 29 lis 2014, 14:17 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
pawel pisze:
Uważałbym na tego zipa bo wykrywa w nim trojana.


Coś w nim jest


Załączniki:
Antivirus scan for a485c47fa8f07ba417bcea8c1c208a63bb15bfdfd65ae664bef7c8e8f01cf25a at UTC - VirusTotal.pdf [28.28 KiB]
Pobrany 213 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 08 gru 2014, 20:25 

Rejestracja: 08 gru 2014, 20:13
Posty: 2
Witam
Niestety ciągle mam problem z MapoTero...
- podmieniłem warstwy
- edytowałem plik config
- odznaczałem i zaznaczałem zmiany XY

i ciągle nic nie pobiera...
Jedynie dla warstwy ISOK_HipsoDyn program tworzy plik graficzny, w pozostałych przypadkach nic...
Macie jakieś pomysły?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 08 gru 2014, 21:40 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
asker pisze:
i ciągle nic nie pobiera...

Macie jakieś pomysły?

Jaką wielkość pojedynczej mapki chcesz pobrać, tzn ile na ile pixeli


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group