Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 18:25

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 09 gru 2014, 07:51 

Rejestracja: 08 gru 2014, 20:13
Posty: 2
1m na piksel
bok segmentu 3000 pix
Wcześniej wszystko było dobrze.
Interesuje mnie ortofotomapa, ewidencja i topograficzna.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 09 gru 2014, 09:09 

Rejestracja: 18 wrz 2008, 09:01
Posty: 184
Lokalizacja: Gdańsk
Było już wspomniane w wątku, że maksymalny rozmiar dla większości warstw to coś koło 2000, zapewne 2048.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 09 gru 2014, 13:49 

Rejestracja: 18 gru 2011, 12:38
Posty: 9
Skoro MapoTero cieszy się takim wzięciem, to może warto za niego zapłacić? Czemu Pajakt nie poprawi go do nowego geoportlu i nie sprzeda go? Również używałem MapoTero, ale odkąd zaczęło to wymagać znajomości czrnej magii, odpuściłem i korzystam z geoportalu na tablecie z androidem. Jest jeden problem, nie mogę rysować po mapie przed jej użyciem.
Ja jestem gotów zapłacić za nowego MT, może ktoś jeszcze? Ten program w starej wersji ściągnęło pewnie kilka setek ludzi, gdyby Pajakt miał z tego jakieś pieniądze, możę wziąłby się i zrobił, co trzeba? :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 09 gru 2014, 14:22 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
panmino pisze:
Skoro MapoTero cieszy się takim wzięciem, to może warto za niego zapłacić? Czemu Pajakt nie poprawi go do nowego geoportlu i nie sprzeda go? Również używałem MapoTero, ale odkąd zaczęło to wymagać znajomości czrnej magii, odpuściłem i korzystam z geoportalu na tablecie z androidem. Jest jeden problem, nie mogę rysować po mapie przed jej użyciem.
Ja jestem gotów zapłacić za nowego MT, może ktoś jeszcze? Ten program w starej wersji ściągnęło pewnie kilka setek ludzi, gdyby Pajakt miał z tego jakieś pieniądze, możę wziąłby się i zrobił, co trzeba? :-)

Od 4 września Pajakt nie odebrał wiadomości, oczekuje na odbiór. Właśnie z propozycją komercyjnej wersji MT.
Padła też propozycja udostępnienia kodu źródłowego celem poprawy przez kolegów znających temat.
Na chwilę obecną MT działa dzięki Pawłowi. Ostatnie trzy strony tego tematu jest swoistym tutorialem ocierającym się czarną magię.
Ponawiam apel dla mających kontakt z Pajaktem. Przekażcie mu info że jest tu niezbędnie potrzebny, no i kasa czeka.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 10 gru 2014, 18:31 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
panmino pisze:
... gdyby Pajakt miał z tego jakieś pieniądze, możę wziąłby się i zrobił, co trzeba? :-)
tpl pisze:
... no i kasa czeka.
Nie żartujcie, takich rzeczy nie robi się dla pieniędzy.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 11 gru 2014, 16:03 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
AAA222 pisze:
Nie żartujcie, takich rzeczy nie robi się dla pieniędzy.

Z mojego punktu widzenia jako użytkownika, mam moralny obowiązek wyrazić wdzięczność autorowi, za poświęcony czas choćby kilkoma jednostkami złocistego napoju.
A odwrotnie: Gdyby nie było takiego programiku musiałbym wydać niemałe pieniądze by mapy kupić.


AAA222 Kafelkarz to twoje dzieło?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 11 gru 2014, 19:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
Z autopsji wiem, że zwykle autorowi całkowicie wystarcza świadomość, że jego praca komuś jeszcze do czegoś się przydaje. Praca włożona w nawet tak niewielkie projekty, jak MapoTero, czy Kafelkarz, jest tak duża, a grono potencjalnych "klientów" tak małe, że jeśli ktoś nie robi tego wyłącznie dla satysfakcji płynącej z samego tworzenia i pokonywania problemów, po prostu tego nie robi. Kibicuję MapoTero, bo też kiedyś z niego korzystałem (póki nie zrobiłem sobie Kafelkarza ;)).


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 15 gru 2014, 21:58 

Rejestracja: 18 gru 2011, 12:38
Posty: 9
AAA222 pisze:
panmino pisze:
... gdyby Pajakt miał z tego jakieś pieniądze, może wziąłby się i zrobił, co trzeba? :-)
tpl pisze:
... no i kasa czeka.
Nie żartujcie, takich rzeczy nie robi się dla pieniędzy.

No ale co można więcej zrobić, niż zaproponować wsparcie finansowe? Pasja i koleżeńskie wsparcie to piękna rzecz, ale trzeba sobie zdawać sprawę, że wiele osób wykorzystuje ten program do komercyjnych zastosowań bo przecież dostęp do programu jest dla każdego, nie wyłącznie dla "eksploratorów".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 04 sty 2015, 18:13 

Rejestracja: 04 sty 2015, 17:38
Posty: 1
asker pisze:
Witam
Niestety ciągle mam problem z MapoTero...
- podmieniłem warstwy
- edytowałem plik config
- odznaczałem i zaznaczałem zmiany XY

i ciągle nic nie pobiera...
Jedynie dla warstwy ISOK_HipsoDyn program tworzy plik graficzny, w pozostałych przypadkach nic...
Macie jakieś pomysły?


Właśnie przed momentem rozwiązaliśmy podobny problem u nas, więc może i Tobie pomoże. Po wprowadzeniu w życie wcześniejszych porad Mapo Tero pobiera mapy, ale niekoniecznie do swojego folderu.

C:\Document and Settings\UŻYTKOWNIK\AppData\Local\Virtual Store\Program Files\Mapo Tero\download - mi zaczął pobierać tutaj.

AppData jest folderem ukrytym, więc trzeba w opcjach Windowsa wpierw włączyć widzialność tego typu folderów.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 05 sty 2015, 14:17 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Folder "MapoTero" znajduje się tam gdzie jest program zainstalowany. A w nim znajduje się podfolder download.
W systemach vista, win 7 i 8 ze względu na zabezpieczenia mapotero wskazane jest zainstalować w innej lokalizacji.

Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 29 sty 2015, 22:44 

Rejestracja: 13 sty 2015, 23:02
Posty: 2
ziemnik pisze:
Sory ale od piątku nie byłem w zasięgu, i przy okazji barkło troszkę porycia mapami :(
Ja ostanio pobierałem najnowszą wersję z http://sasgis.org/download/ i umnie jest ok, atywir nic nie wykrył i program hula :)
Skrypt jest na 100% czysty.
Ja zakotwiczyłem się na tym progranie bo jest prosty (co w moim przypadku jest ważne :lol: ) posiada wszytko co potrzebóję, i nie "pleni" się po windzie .
Mam nadzieję że się da coś wykombinować :)


Spróbowałem zrobić skrypty do Geoportalu, ale są małe problemy. Umieszczam te skrypty, może uda się komuś na ich bazie zbudować w pełni funkcjonale.
I tak, skrypt w wersji pierwszej (ver1) pobiera dane z Geoportalu w układzie EPSG:4326, niestety ustawiając ten sam układ w Sasplanecie mapa zostaje spłaszczona, tak samo jest w QGIS. Nie wiem dlaczego Geoportal zwraca tak spłaszczoną mapę w tym układzie. Remedium na to jest ustawienie w Sasplanecie ukladu EPSG:3785. Skutkiem tego jest gorszej jakości raster. W skrypcie są ustawione topo10_1965 uzyskiwanie od zoom z16 oraz topo10_1992 uzyskiwane od zoom 18.
Skrypt w wersji 2 (ver2) pobiera dane w układzie EPSG:2180 i raster jest w bardzo dobrej jakości, ale niestety ze względu, że Sasplanet natywnie nie wspiera tego układu, kafelki źle się składają (są między sobą przesunięte) i póki co nie widzę możliwości tego obejścia, dopóki autorzy Sasplaneta nie wprowadzą obsługi 2180 a na to chyba się nie zanosi. W skrypcie są ustawione topo 10_1965 i 10_1992 od zoom 16.
Dodatkowo załączam skrypt do mapa-turystyczna.pl, może się komuś przyda :)


Załączniki:
mapa-turystyczna.rar [2.02 KiB]
Pobrany 214 razy
Geoportal2-Polska_ver2.rar [2.39 KiB]
Pobrany 231 razy
Geoportal2-Polska_ver1.rar [2.1 KiB]
Pobrany 213 razy
Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 10 lut 2015, 20:26 

Rejestracja: 10 lut 2015, 17:03
Posty: 2
Czołem,
Tak właśnie przyglądam wątek i zastanawiam się nad jedną rzeczą. Chciałbym wykorzystać to piękne cieniowanie 1m na swojej mapie, którą robię w TileMill. Potrzebuję obszar województwa pomorskiego. Czy jest w ogóle sens i da się coś takiego osiągnąć? Nie jestem pewien jaki format mogę uzyskać? Mapa na stronie jest zrobiona w Leaflet. Tak wygląda wersja robocza http://wojtas82.zrujnowane.pl/mapa2.html Chciałbym zastąpić obecne cieniowanie tym z Geoportalu. Przepraszam za pytania nowicjusza :) No i z góry dziękuję :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 11 lut 2015, 22:43 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
Wojtas82 pisze:
Chciałbym zastąpić obecne cieniowanie tym z Geoportalu.
Obawiam się, że uzyskanie zgody na publikowanie treści z geoportalu na Twojej mapie będzie bardzo trudne, o ile w ogóle możliwe. Publikując bez zgody narazisz się na zarzut łamania praw autorskich. Jeśli nie robisz mapy wyłącznie na swoje własne, prywatne potrzeby, będziesz musiał raczej ograniczyć się do źródeł "open".


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 11 lut 2015, 23:03 

Rejestracja: 11 sty 2015, 20:33
Posty: 16
@Wojtas82 Mi Twój obecny roboczy projekt bardzo się podoba. OSM jest bardzo dobra do tego celu. Kto będzie chciał mieć mapy w urządzeniu mobilnym sięgnie po mapy do Geoportalu. Przez chwilę się zastanawiałem jak zaimportować szlaki rowerowe z Twojej mapy do urządzenia mobilnego? Ale to chyba nie jest sprawa na ten wątek. Pozdrawiam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 11 lut 2015, 23:25 

Rejestracja: 10 lut 2015, 17:03
Posty: 2
To bardzo proste. Wystarczy miec Locusa na Androida. Szlaki sa w formacie mbtiles ok 60mb.wystarczy wrzucic do telefonu i ustawic jako nakładkę na mape i gotowe. Jak chces to moge pomoc na priv.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 12 lut 2015, 08:47 

Rejestracja: 12 lut 2015, 08:42
Posty: 2
Witam,
Panowie, podmieniłam plik dla mapy topograficznej. A czy ktoś uporał się z pozostałymi warstwami? Nie jestem informatycznie biegła, więc gdyby ktoś mógł udostępnić pliki warstw do zmiany tak jak dla map topo byłabym mu dozgonnie zobowiązana ;-)
Szczególnie potrzebuję warstwy orto i katastralnej...

Z serdecznym pozdrowieniem!


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 12 lut 2015, 21:16 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
krolewnazdrewna pisze:
Szczególnie potrzebuję warstwy orto i katastralnej...
Katastralna:
Kod:
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/pub/guest/G2_GO_WMS/MapServer/WMSServer?service=WMS&request=GetMap&version=1.3.0&CRS=EPSG:2180&layers=
Dzialki
1
NumeryDzialek
1
Ortofotomapa:
Kod:
http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/service/img/guest/ORTO/MapServer/WMSServer?service=WMS&request=GetMap&version=1.3.0&CRS=EPSG:2180&layers=
Raster
1


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 16 lut 2015, 08:05 

Rejestracja: 12 lut 2015, 08:42
Posty: 2
Dziękuję! :-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 18 lut 2015, 13:58 

Rejestracja: 18 lut 2015, 13:43
Posty: 1
Witam,

również przewałkowałam cały wątek i nadal nie mogę pobrać orto z geoportalu2. Nie mam starej wersji MT, pobrałam nową z http://www.mapy.blink.pl/geo/program/setup0025_x64.zip pod Win8. Nie mam pliku conf.txt i nie tworzy się takowy przy próbie pobierania. Utworzenie pliku w katalogu download ze ścieżką "C:\Program Files\PFE\MapoTero\download\" też nic nie dało.
Próbowałam z oryginalnymi warstwami, ze zmienionym katalogiem "warstwy" i z różnymi kombinacjami pliku "orto.txt".
Po zmianie całego katalogu "warstwy" program się wiesza. Przy próbie zmiany ustawień (zmiana x na y) też. Przy modyfikacji pliku "orto.txt" to samo.
Na programowaniu się nie znam, jestem jedynie początkującym użytkownikiem.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 18 mar 2015, 22:43 

Rejestracja: 18 gru 2011, 12:38
Posty: 9
A jest jakaś instrukcja krok po kroku? Mam na myśli całą procedurę dostosowania MP do aktualnego geoportalu. Mnie zależy na mapie z podziałem katastralnym pod TB. Od czego zacząć? Mp używałem, znam.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group