Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 18 sty 2017, 15:03

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7
Autor Wiadomość
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 mar 2015, 12:54 

Rejestracja: 13 mar 2015, 14:37
Posty: 6
tillya pisze:
Witam,

również przewałkowałam cały wątek i nadal nie mogę pobrać orto z geoportalu2. Nie mam starej wersji MT, pobrałam nową z http://www.mapy.blink.pl/geo/program/setup0025_x64.zip pod Win8. Nie mam pliku conf.txt i nie tworzy się takowy przy próbie pobierania. Utworzenie pliku w katalogu download ze ścieżką "C:\Program Files\PFE\MapoTero\download\" też nic nie dało.
Próbowałam z oryginalnymi warstwami, ze zmienionym katalogiem "warstwy" i z różnymi kombinacjami pliku "orto.txt".
Po zmianie całego katalogu "warstwy" program się wiesza. Przy próbie zmiany ustawień (zmiana x na y) też. Przy modyfikacji pliku "orto.txt" to samo.
Na programowaniu się nie znam, jestem jedynie początkującym użytkownikiem.

Będę bardzo wdzięczna za pomoc :)


Szukałam odpowiedzi na ten sam problem (też moje początki z MapoTero i ogólnie z karto) i znalazłam tu:
http://answers.microsoft.com/pl-pl/wind ... 1e49b91ef6

Mi już śmiga i właśnie zabieram się za QGISa.

Powodzenia życzę :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 19 mar 2015, 22:01 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
panmino pisze:
A jest jakaś instrukcja krok po kroku?

1. Zmieniasz definicje warstw - nowe definicje przygotowane przez pawla: viewtopic.php?p=305897#p305897
Usługi WMS Geoportalu wylistowane są tu: http://geoportal.gov.pl/uslugi/usluga-przegladania-wms - jeśli marzysz o jakiejś mapie, która nie została zdefiniowana to daj znać.
2. Zadając obszar mapy w MapoTero zamieniasz miejscami współrzędne x i y - tam gdzie X wpisujesz y, tam gdzie Y wpisujesz x - i pobierasz kafle (rozmiar kafla nie większy niż 2048px),
3. Za pomocą NoTo1 ( viewtopic.php?p=318730#p318730 ) sklejasz kafle w mapę lub zaopatrujesz je w pliki kalibracyjne i sklejasz je w MapMerge lub innym GlobalMapperze ;)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 mar 2015, 07:25 

Rejestracja: 18 gru 2011, 12:38
Posty: 9
Dzięki, spróbuję. Czy pod Tb i OE obowiązuje taka sama procedura? Zależy mi przede wszystkim na mapy pod TB. Chodzi o mapy katastralne.
Zrobiłem już w Kafelkarzu ale obie warstwy pokazują granice, brak jest numerów działek. Pisałem o tym na mynavia, ale pewnie tam ostatnio nie zaglądałeś. :wink:


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 20 mar 2015, 19:57 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
panmino pisze:
Czy pod Tb i OE obowiązuje taka sama procedura?
To jest procedura pod MapoTero ;-)


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 24 mar 2015, 21:10 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Zadam niezobowiązujące pytanie, które ma pośredni związek z możliwością dalszego rozwoju programu MapoTero. Kto z Was jest zaznajomiony ze środowiskiem programistycznym Microsoftu - Visual Studio Express ?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 24 mar 2015, 21:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
@Kazik czyżbyś miał kod źródłowy do MapoTero?


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 24 mar 2015, 22:51 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Wspólnie z Pająkiem rysujemy różne scenariusze dalszego rozwoju programu i tak prewencyjnie chcę się rozeznać czy są wśród nas osoby zaznajomione z Visual Studio, na których pomoc moglibyśmy ewentualnie liczyć.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 24 mar 2015, 23:10 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Niestety ja się na tym nie znam, ale miło, że Pająk się znalazł. :D :D :D


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 25 mar 2015, 08:32 

Rejestracja: 03 wrz 2014, 13:35
Posty: 3
Lokalizacja: Gdańsk
@Kazik

Programistycznie mogę pomóc (no chyba że jest to VisualBasic to wtedy nie podejmuje się wyzwania) tyle że u mnie ze znajomością tematów geo to u mnie raczej słabo.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
 Tytuł: Re: MapoTero.
Post: 25 mar 2015, 08:55 

Rejestracja: 11 sty 2015, 16:00
Posty: 25
Lokalizacja: Poznań
Gdzieś wyżej mój program jeszcze jest i planowałem wprowadzenie do niego funkcji z MT. Ale jeśli wraca on do łask, to się cieszę :)
Pracuje w Visual Studio, programuje w C# - możecie się odezwać w razie czego.


Na górę
 Wyświetl profil  
 
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Ten temat jest zamknięty. Nie można w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1 ... 3, 4, 5, 6, 7

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group