Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 20:32

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3
Autor Wiadomość
Post: 24 kwie 2016, 10:38 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Ja używam oziego ce w wersji 2.31. Mniej/więcej szczegółów działa tylko w przypadku: Masz zaindeksowaną dokładniejszą/mniej dokładną mapę dla ustalonej pozycji. i masz ustaloną pozycję.
Szukanie map pod kursorem działa bez ustalonej pozycji.
Img2ozf nie przypadł mi do gustu. mapmerge uważam że jest pod kilkoma względami lepszy. przynajmniej robi lżejsze pliki dla takich samych map.
Oziego w wersji 2.42b masz spolszczonego?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 kwie 2016, 17:46 

Rejestracja: 03 kwie 2016, 18:32
Posty: 4
Tak Ozi jest spolszczony.
Może opiszę nieco bardziej ten problem z automatycznym przełaczaniem map. Pod zafiksowaną pozycją mam kilka map i tylko te ostatnie robione pod Mapo Tero 3.0 mają kłopot z "pokazywanem" się, wcześniejsze robione wersją 2 na starym geoportalu działały poprawnie.

Oziego kupiłem chyba z 8 lat temu....

pozdrawiam

Mirek


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 kwie 2016, 22:39 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 14 mar 2013, 06:02
Posty: 83
Lokalizacja: Jura Krakowsko - Częstochowska
Czy mapy, które powinny ładować się automatycznie załadują się ręcznie?
Ten problem raczej nie leży w MT. Musiałby by być błąd w plikach georeferencyjnych .map. Ja używam w ozim mapy pobrane przez MT v3 i nie mam opisanego przez Ciebie problemu. Do konwersji (i scalania) do ozfx3 używam mapmerge.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 maja 2016, 16:50 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
Cześć po dłuższej przerwie ;)

Jeśli Ozi nie przełącza prawidłowo map, to trzeba sprawdzić końcówkę pliku kalibracyjnego. Prawidłowe wyszukiwanie i automatyczne przełączanie map przez Oziego wymaga po pierwsze poinformowania go w pliku georeferencyjnym, że ma naszą mapę przy wyszukiwaniu uwzględniać:
"Moving Map Parameters = MM? These follow if they exist
MM0,Yes"

po drugie podania prawidłowych współrzędnych pikseli wyznaczających granice mapy, np:
"MMPNUM,4
MMPXY,1,0,0
MMPXY,2,2048,0
MMPXY,3,2048,1792
MMPXY,4,0,1792
MMPLL,1, 16.6662598, 50.896104
MMPLL,2, 16.7541504, 50.896104
MMPLL,3, 16.7541504, 50.847573
MMPLL,4, 16.6662598, 50.847573"

oraz po trzecie podania prawidłowej informacji o skali mapy - parametr MM1B, np.:
"MM1B,4.77731"
OziCE porównuje dokładność map analizując wartość parametru MM1B, który jest ilością metrów przypadających na 1 piksel liczoną w kierunku horyzontalnym.

Jeśli mapa w OziCE nie działa poprawnie, to prawdopodobnie coś jest w tej końcówce pokićkane. Łatwo to sprawdzić - trzeba otworzyć mapę w OziPC, wywołać File\Check Calibration of Map, a potem niczego nie zmieniając zapisać kalibrację ("Save"). OziPC automatycznie przeliczy i zapisze prawidłowe wartości w pliku kalibracyjnym i mapa w OziCE powinna działać już prawidłowo.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04 maja 2016, 20:15 

Rejestracja: 03 kwie 2016, 18:32
Posty: 4
AAA222 pisze:
Cześć po dłuższej przerwie ;)


Jeśli mapa w OziCE nie działa poprawnie, to prawdopodobnie coś jest w tej końcówce pokićkane. Łatwo to sprawdzić - trzeba otworzyć mapę w OziPC, wywołać File\Check Calibration of Map, a potem niczego nie zmieniając zapisać kalibrację ("Save"). OziPC automatycznie przeliczy i zapisze prawidłowe wartości w pliku kalibracyjnym i mapa w OziCE powinna działać już prawidłowo.



I tak też się stało, bardzo dziekuję !

pozdrawiam


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18 cze 2016, 21:36 

Rejestracja: 20 lut 2011, 12:48
Posty: 4
Trafiłem na dziwne zachowanie programu - pobierałem dwie różne 'warstwy' z identycznymi ustawieniami, jedna pobrała się poprawnie a druga pokazuje obszar leżący 'bóg wie gdzie'. Pobierałem z plikami *.map i ich współrzędne dla obu 'warstw' są identyczne.
Pobierałem z "skany map topograficznych, VMap 1:50 k" i "obszary chronione GDOS, rezerwaty". W starej wersji programu działało bez problemu.
W praktyce efekt jest taki jak na załączonym pliku. ...a przy okazji - jest możliwość ustawienia przezroczystości dla 'góry' przy nakładaniu map na siebie?


Załączniki:
VMap_1-50k_09_14.jpg
VMap_1-50k_09_14.jpg [ 149.95 KiB | Przeglądany 4344 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 30 lip 2016, 16:23 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Tanto pisze:
Trafiłem na dziwne zachowanie programu - pobierałem dwie różne 'warstwy' z identycznymi ustawieniami, jedna pobrała się poprawnie a druga pokazuje obszar leżący 'bóg wie gdzie'. Pobierałem z plikami *.map i ich współrzędne dla obu 'warstw' są identyczne.
Pobierałem z "skany map topograficznych, VMap 1:50 k" i "obszary chronione GDOS, rezerwaty". W starej wersji programu działało bez problemu.
W praktyce efekt jest taki jak na załączonym pliku. ...a przy okazji - jest możliwość ustawienia przezroczystości dla 'góry' przy nakładaniu map na siebie?
Dopiero teraz znalazłem źródło błędu - definicja adresu WMS warstwy z ochroną przyrody z odwróconymi współrzędnymi XY. W aktualnie publikowanej wersji MapoTero ta warstwa wyświetla się już prawidłowo.

Przeźroczystość domyślnie dotyczy właśnie górnej warstwy. Sęk w tym, że sprawdza się ona głownie przy ewidencji i obszarach chronionych, gdyż jej działanie polega na wycinaniu białego tła górnej warstwy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 22 wrz 2016, 12:53 

Rejestracja: 06 paź 2012, 09:10
Posty: 4
Próbuję zdefiniowac serwer WMS i pobrać warstwę Orto_2013 z tego adresu:
http://geoportal.czestochowa.um.gov.pl/ ... dp.dll/wms?
i coś mi nie działa.
W definicji warstwy wpisywałem:
http://geoportal.czestochowa.um.gov.pl/ ... 77&layers=

Proszę mnie oświecić co robię nie tak.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 23 wrz 2016, 18:14 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
EPSG:2177 to układ 2000, strefa 6

...a, i jeszcze kafel może mieć rozmiar max 1200x1200px. Ortofotomapy z lat 2012 - 2015 dostępne są tylko w EPSG:2177. W EPSG:2180 jest tylko ortofotomapa z 2011 r. (warstwa 'Orto2011EPSG2180'), ale dość kiepskiej jakości, w porównaniu np. z 2015. Resztę warstw można pobierać między innymi w EPSG:2180.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 wrz 2016, 11:35 

Rejestracja: 06 paź 2012, 09:10
Posty: 4
Jeśli chodzi o układ to wiedziałem - nie doczytałem natomiast, że MapoTero nie obsługuje tego układu. Za to Twój Kafelkarz radzi sobie dobrze tylko, nie zapisuje (może nie wiem jak) georeferencji do kafelków ale to chyba nie w tym wątku.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 wrz 2016, 17:11 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
Myślę, że warto byłoby zdopingować kolegów do zaimplementowania w Mapotero układu 2000 ;), bo mapy lokalne, tworzone natywnie w tym układzie, zawierają czasami bardzo ciekawe rzeczy, np. dokumenty planistyczne, aktualny kataster itp. Układ 1992 ma tylko jedną zaletę - jedną strefę ;).

idzi pisze:
... nie zapisuje (...) georeferencji do kafelków ...
Jakby nie było georeferencji, to by nie było mapy, tylko obrazek ;).


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 wrz 2016, 17:40 

Rejestracja: 06 paź 2012, 09:10
Posty: 4
AAA222 pisze:
idzi pisze:
... nie zapisuje (...) georeferencji do kafelków ...
Jakby nie było georeferencji, to by nie było mapy, tylko obrazek ;).


Do sklejonej mapy z kafelków jest plik "map" z ozi, ale do poszczególnych kafelków nie znalazłem plików z georeferencją. Gdzie je mogę znaleźć.
p.s.
jest jakiś temat na forum dot. Kafelkarza.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 25 wrz 2016, 18:08 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 17 sie 2014, 19:12
Posty: 56
idzi pisze:
...jest jakiś temat na forum dot. Kafelkarza.
Nie, poszukaj na http://www.my-navia.pl w wątku OziExplorera


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 paź 2016, 11:12 

Rejestracja: 20 sty 2016, 18:00
Posty: 3
Prośbę/pytanie mam do autora - chodzi mi o warstwę z geoportalu: ISOK cieniowanie. W bieżącej wersji Mapotero jest dostępna tylko ISOK hipsometria i LIPIS cieniowanie (i za to i tak chwała!). Jednak LIPIS ma za małą rozdzielczość. Czy jest możliwość uzyskania ISOKa o dużej rozdzielczości, tak jak na geoportalu? Kafelki się da ściągać, bo robią to inne programy (JOSM, Global Mapper, QGIS) - więc może da się dołączyć odpowiednią warstwę? Albo choć podać odpowiedni adres WMTS do dopisania jako plik w katalogu warstwy? Próbowałem sam znaleźć taki, ale nie udało mi się. Byłbym wdzięczny bardzo!

[edit] chyba już wiem w czym rzecz - szukam dostępu do warstwy, która jest udostępniana tylko jako WMTS, a z tego co widzę, to w MT są tylko WMSy. Pytanie więc brzmi inaczej - czy jest szansa na obsługę WMTSa, czy no way?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 paź 2016, 19:46 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
Niestety aktualnie MapoTero nie obsługuje serwerów WMTS. Natomiast radzi sobie z nimi program "Kafelkarz" o którym wspomina AAA222.

Przed zaimplementowaniem w MapoTero WMTS wstrzymuje mnie konieczność wymyślenia nowego mechanizmu pobierania kafli.
W WMSach sprawa jest prosta. Określam zasięg ramki (lewy dolny róg, prawy górny róg) i kroje tą ramkę kwadratami jak rozwałkowane ciasto na faworki. Patrząc na właściwości WMTS-a http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... height=500 widzę, że zamiast jednej warstwy "ciasta" którą mogłem dotychczas pokroić na dowolnego rozmiaru kwadraty, mam z góry przygotowanych kilkanaście warstw pokrojonego już ciasta.
Zamiast określonego w WMSie zasięgu "ciasta" przy użyciu bbox-a http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... eight=1000 muszę określać skalę warstwy oraz numer wiersza i kolumny określonego kafla http://mapy.geoportal.gov.pl/wss/servic ... &TileCol=0
Przerobienie w MapoTero dotychczasowego zasięgu BBOX na macierz z numerkami kafli WMTS pozostawiam sobie na długie zimowe wieczory. Tymczasem polecam użycie Kafelkarza.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07 gru 2016, 17:11 

Rejestracja: 06 sie 2016, 09:41
Posty: 3
Witam

Mam problem. Tworze mape i normanie sie wczytuje . Jak zrobie atlas spakowany to mapa sie ładuje ale brak jest czesci kaflów. Wyswietlają sie na czarno z opisiem kafla. Tak pasami z góry na dół. Około 3/4 mapy jest ok Reszta to czarne kafle.

Jak tą mapę wrzucę niespakowaną to jest ok. Są wszystkie kafle.

Tworze mape dla zoom 1[m/pix/] raster 1024x1024 mapa 1;10 000 65 i 92

Ta sama mapa z zoom2 jest ok .


W czym tkwi problem? Nie chce mapy nie spakowanej ,bo do duza mapa 15 tys kafli.
Coś nie tak z plikiem map? Mapę spakowaną tworze programem do pakowania http://www.trekbuddy.net/forum/viewtopic.php?t=476

Zaznaczam,że te kafle które są na czarno realnie w pliku .tar są. No ale z jakiś powodów ich nie wyświetla.

Mapy do programu trekbuddy.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 gru 2016, 00:38 

Rejestracja: 06 sie 2016, 09:41
Posty: 3
Dobra już sobie poradziłem. Podzieliłem mape na mniejsze części. :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16 gru 2016, 12:24 

Rejestracja: 30 paź 2015, 07:59
Posty: 2
Witam.
Od pewnego czasu podczas ściągania map mam pewien problem. Mamy są położone na złych współrzędnych. Ten sam obszar ściągnięty za pomocą geoxy jest umieszczony na właściwych współrzędnych. Problem dotyczy map rastrowych i topograficznych (innych nie sprawdzałem) W zalaczniku przykład.


Załączniki:
mapotero.jpg
mapotero.jpg [ 188 KiB | Przeglądany 2125 razy ]
Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 58 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group