Pomorskie Forum Eksploracyjne

Poszukiwacze skarbów są dla nas niczym... niczym bracia! ;)
Dzisiaj jest 21 sty 2017, 11:41

Strefa czasowa UTC+1godz.




Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna
Autor Wiadomość
Post: 04 lip 2011, 09:42 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 cze 2005, 21:20
Posty: 237
Lokalizacja: Lublin
Odnośnie androida (tylko takiego na urządzeniach mobilnych, nie emulatora ;):

Google maps w wersji androidowej ma możliwość korzystania z map zdefiniowanych na PC, zapisanych jako "moje mapy". Twój plik kml z mestisiami zawiera odnośnik do serwera z umieszczonymi nakładkami z opcją pobierania jedynie interesującego nas obszaru. Niestety takiej opcji nie ma w wersji androidowej. Teoretycznie, jakbym chciał korzystać w komórce z androidem z tych map, musiałbym wcześniej ściągnąć na kompa wszystkie nakładki z mestisiami i zapisać jako "moje mapy".


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 lip 2011, 16:46 

Rejestracja: 17 lut 2011, 18:43
Posty: 19
No to muszę przyznać, że nie do końca rozumiem :)
Na mobilnym androidzie (tablet manta) przetestowałem adres http://www.zamki.pl/messtischmaps.php i nie ma żadnego problemu. Kopiowania całej zawartości na urządzenie nie przewidywałem i nie przewiduję w przyszłości, choćby z powodu objętości - 6-7GB


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 lip 2011, 21:00 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 05 cze 2005, 21:20
Posty: 237
Lokalizacja: Lublin
A sygnał z GPS jak wrzucisz w przeglądarkę?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 18 lip 2011, 19:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 18 wrz 2006, 20:23
Posty: 701
Lokalizacja: Gdańsk
W linku kmz do gogle dla map ze zbiorów Davida Rumseya niestety bez map S.
http://www.davidrumsey.com/rumsey_collection.kmz


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 02 lis 2011, 09:58 

Rejestracja: 02 lis 2011, 09:57
Posty: 4
A czy jest jakiś sposób, aby taki plik kml otworzyć np w QuantumGIS?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04 lis 2011, 20:36 
emerytowany admin
Awatar użytkownika

Rejestracja: 20 sie 2004, 17:53
Posty: 3940
Lokalizacja: Gdynia
to trochę droga na około. Można podpiąć plik kml, ale bez aktywnych odniesień do podkładu rastrowego. Proponuję pokombinować w Qgisie z warstwami WMS z serwisu: http://hgis.cartoninjas.net/
Zacytuję spis adresów WMS z ich strony w układzie 1992. Niestety tych warstw jeszcze nie testowałem. Dziś nie chciały mi się załadować. Ale z opisu adresów wygląda że każdy z adresów WMS posiada po siedem mirrorów, które różnią się cyferką w nagłówku adresu, od: http://wms. aż do http://wms7.

Mapy WIG 100, 300 i 500k
od
Kod:
http://wms.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=WigAllnsr
do
Kod:
http://wms7.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=WigAllnsr


Mapy WIG 100k
od
Kod:
http://wms.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig100knsr
do
Kod:
http://wms7.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig100knsr


Mapy WIG 300k
od
Kod:
http://wms.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig300knsr
do
Kod:
http://wms7.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig300knsr


Mapy WIG 500k
od
Kod:
http://wms.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig500knsr
do
Kod:
http://wms7.hgis.cartoninjas.net/?source=wig2180&map=Wig500knsr


Messtischblatt 25k
od
Kod:
http://wms.hgis.cartoninjas.net/?source=m25k2180&map=m25k
do
Kod:
http://wms7.hgis.cartoninjas.net/?source=m25k2180&map=m25k


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 07 lis 2011, 09:53 

Rejestracja: 02 lis 2011, 09:57
Posty: 4
Dzięęki wielkie.... działa jak złoto,znów dobre dusze zaoszczędziły mi mnóstwo pracy :)


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 03 lut 2012, 12:44 

Rejestracja: 03 lut 2012, 11:29
Posty: 4
Lokalizacja: Olsztyn
Witajcie !
To mój pierwszy post. Jestem stałym czytelnikiem i fanem tego forum od kilku lat. I mam niniejszym sposobność w końcu się przywitać.
Chcę zgłosić błąd w sposobie odczytywania map Messtischblatt przez Google Earth chociaz raczej na pewno błąd jest na poziomie wpasowania poszczególnych arkuszy map. Otóż jest coś nie tak z arkuszem 21102 (819) Borschimmen - indeks z MAPSTERA.
Mianowicie, na granicy z arkuszami północnym 20102 (733) Reu i południowym 22102 (913) Lissewen "rozjeżdża" się treść sąsiadujących map. Natomiast na granicy zachodniej z arkuszem 21101 (818) Ebenfelde wszystko jest ok.
Odległość "rozjazdu" jest coraz większa w kierunku wschodnim i na wschodzie błąd sięga wartości 200 ÷ 300 m. Arkusz jest na granicy całej mozaiki Messtischblatt`ów.
Myślę, że błąd w wyświetlaniu spowodowany jest rozciągnięciem arkusza Borschimmen w kierunku Wsch-Zach i mam prośbę do autora czyli ZeroJeden czy może ten błąd poprawić.
Pozdrawiam i dziękuję
Piotr


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 04 mar 2012, 20:55 

Rejestracja: 18 lut 2009, 22:30
Posty: 30
Lokalizacja: gdzieś na kzyżackiej ziemi.. :)
Super sprawa te mapy :)

Czy istnieje możliwość wydatowania mapy dla google maps?
Zerkam na kujawsko-pomorskie rejony i nie mogę nijak określić daty tego mess'a.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 05 maja 2012, 19:26 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 01 lut 2009, 18:22
Posty: 853
Lokalizacja: Gdynia / Reda
prosze o pomoc...
jakis czas temu odpalajac Google Earth z nakladka Messtischblatt stało sie co nastepuje :
- nakladka map w formie "mgły" na całej powierzchni
- nie moge jej w zaden sposob wyłączyć tj. na normalna mape (satelite)
- kiedy odinsalowuje google earth i instaluje ponownie dzieje sie to samo
- cclean'em naprawialem bledy po odinstalowaniu ale problem zostaje, nawet moje "pinezki" wracaja...
pomożecie?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 lip 2012, 08:56 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 mar 2008, 11:39
Posty: 108
Lokalizacja: Gdynia
jest i wykop : P

www.wykop.pl/ramka/1201709/zobacz-jak-w ... gle-earth/


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 lip 2012, 14:54 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2006, 16:33
Posty: 5283
Lokalizacja: Oruń
ale messtischmaps z "zamków" od jakiegoś czasu są kaputt....... :(


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 lip 2012, 15:04 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 08 gru 2010, 21:40
Posty: 403
Lokalizacja: STAROGARD GD.
haenel pisze:
ale messtischmaps z "zamków" od jakiegoś czasu są kaputt....... :(

Haenel u mnie wszystko hula pod tym linkiem:
http://www.zamki.pl/messtischmaps.php


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 lip 2012, 15:34 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 30 lis 2006, 16:33
Posty: 5283
Lokalizacja: Oruń
dzięki, chyba sobie coś w starym linku pokaszaniłem, ten Twój chodzi ok.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16 lip 2012, 07:37 

Rejestracja: 16 lip 2012, 07:34
Posty: 2
A u mnie od dziś nie działa messtischblatt ani strona zamki.pl. Wydaje mi się, że tylko nie u mnie. Ktoś wie co się stało ?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 16 lip 2012, 08:23 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 27 lis 2008, 20:30
Posty: 80
Lokalizacja: Ostróda/Culmerland
Działa :D


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29 lip 2012, 13:16 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 16 lip 2009, 18:46
Posty: 30
Lokalizacja: Kętrzyn
:? Mapa jest ale bez nakładki Messtischblatta.


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 29 lip 2012, 13:59 

Rejestracja: 30 gru 2008, 15:05
Posty: 752
Mi się wyświetla
Przerwa techniczna do 2012.08.01


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 wrz 2012, 16:32 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 12 cze 2011, 06:22
Posty: 203
Lokalizacja: Olsztyn
Od miesiąca mam problem z nakładkami messtichschblattów w Google Earth: mapy na południe od linii Elbląg/Lidzbark Warminski nie ładują się, jest tylko mgiełka. Na północ od tego obszaru jest ok. Problem występuje tylko w Google Earth, w Google Maps wszystko śmiga. Też tak macie, czy to u mnie coś krzaczy?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Post: 13 wrz 2012, 16:37 
Awatar użytkownika

Rejestracja: 25 cze 2006, 22:26
Posty: 2655
Lokalizacja: Gdańsk/Toruń/Gliwice
U mnie też poszczególne arkusze się nie doczytują do końca, wszystko śmiga aż miło ale niektóre mapy zamieniają się w półprzezroczystą kaszkę :?


Na górę
 Wyświetl profil  
Odpowiedz z cytatem  
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Nowy temat Odpowiedz w temacie  [ Posty: 88 ]  Przejdź na stronę Poprzednia  1, 2, 3, 4, 5  Następna

Strefa czasowa UTC+1godz.


Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości


Nie możesz tworzyć nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Szukaj:
Przejdź do:  
Technologię dostarcza phpBB® Forum Software © phpBB Group